Salutare! Ne bucurăm că împărtășim cu tine pasiunea pentru o viață trăită frumos și sănătos.
Prietene, surori și acum partenere de afaceri, amandouă venim cu un trecut de corporație. Am copilărit împreună, am crescut împreună și se pare că noi continuăm tot împreună. Pasiunea pentru un stil de viață sănătos a început într-un moment agitat, atât pentru mine, cât și pentru sora mea Roxana.
Eu lucram de zor de dimineață până seara intr-o banca ocupand o functie de conducere intr-o sucursala, lucrand zi de zi cu clientii si eram îngropată în taskuri. Începusem să am probleme de sănătate, mă simțeam obosită, adormită, epuizata și în general fără energie. În același timp, începusem să ma îngraș, incepusem sa nu-mi mai placa nimic și umblam din doctor în doctor până am descoperit in anul 2012 că am probleme cu glanda tiroidă, mentionez ca am fost gimnasta de performanta timp de 10 ani si nici macar nu stiam unde este glanda tiroida. Am inceput sa ma documentez singura, sa caut, sa citesc, am citit enorm zilnic dupa serviciu despre cum sa ma fac bine singura, fara sa iau pastilele sintetice pe care doctorii mi le prescriau “pentru toata viata”, am refuzat efectiv medicamentele, mi-am propus ca prin alimentatie si gandire pozitiva sa ma fac bine singura, zis si facut. La fiecare control eram din ce in ce mai bine, doctorii afirmau in mod tacit sa continuu asa cum stiu eu, ca am rezultate. Incepand sa citesc foarte mult despre alimentatia fara gluten/fara lactate/fara zahar, asa ușor, ușor am pus bazele unei diete alimentare extrem de riguroase, asa am atras la nivel de emotie business-ul in viata mea, dorindu-mi foarte mult sa imi schimb viata profesionala dar si emotionala.
În acest timp Roxana trecea prin momente la fel de solicitante, ea ocupand tot o functie de conducere intr-o companie multinationala care retehnologiza hidrocentrale, era intr-o schimbare de job si cauta intens ceva nou.
Am avut o revelație, un vis, chiar putem spune un vis. Simțeam atât eu cât și Roxana că ceea ce faceam în corporație nu ne mai definea si nu ne mai implinea. Intr-o seara i-am spus Roxanei fix asa: “Roxy, nu facem si noi ceva cu semintele acestea care mie mi-au redat sanatatea si starea de bine?”.
Sincer, primul raspuns al Roxanei a fost: “cum, ce …no way ..pai noi nu stim nimic din ce inseamna un bistro mai ales pe specific, raw & vegan”, dar am insistat sa facem ceva impreuna, orice dar impreuna. Raspunsul a fost “ hai sa facem ceva micut, nu avem nimic de pierdut, decat cativa banuti” pe care eram dispuse sa ii punem la bataie in deschiderea bistro-ului.
In anul 2015, cu un curaj nebun , am sarit efectiv amandoua in oceanul antreprenoriatului, deschizand un business de nisa, un business in care nu ni se dadea nici o sansa, ni se spunea ca daca vrei sa deschizi pe piata din Romania in anii 2015 ceva fara carne/fara lactate/fara zahar, era ceva nebunesc, de necrezut.
Care a fost primul pas?
Ca toate începuturile avand in vedere ca al nostru contact cu industria Horeca era doar mersul la restaurant……ne-am aruncat in ocean si am invatat singure sa inotam.
Avand in vedere ca eu eram in cautarea unui job, am zis stop cautarilor si am inceput cautarea unui spatiu in zona in care locuim Parcul Cismigiu, zona centrala, aici am copilarit si aici voiam amandoua sa construim mica noastra afacere. Am gasit foarte repede un spatiu mic de 16 mp si intr-o luna am deschis. Avand in vedere ca am lucrat 11 ani in mai multe departamente de la asistent financiar pana la director comercial, acest background m-a ajutat foarte mult in a deschide o firma, a fi ordonat, constincios pana la a negocia contracte si multe alte abilitati.
Am creat repede un site impreuna cu un prieten, care totodata ne-a realizat si pozele si …..asa a inceput totul.
Dupa o luna ne-am dat seama ca spatiul pe care l-am ocupat era prea mic, evident lipsa experientei si-a spus imediat cuvantul si atunci s-a ivit oportunitatea de a ne muta intr-un spatiu mai mare, de aproape 30 mp, credeti-ma 14 mp in plus este muuultt.
Care sunt primele provocari pe care le intalneste un tanar antreprenor atunci cand deschide un astfel de business?
În primul rând birocrația este grea, nimic nu este ușor, întregul sistem legal și financiar românesc nu pare deloc să încurajeze noile începuturi, mai ales cand pusculita ta este restrasa si nu ai acces la business consulting in Horeca. Nu știam de unde să începem, ce fel de acte aveam nevoie, de autorizații, ce înseamnă să incepi sa angajezi tu, sa treci in partea de angajator și să plătești un salariu. Să nu mai povestim despre toate demersurile pe care trebuie să le faci pentru a avea o bucătărie funcțională, la zi. Primele provocări au fost cele legate de autorizații, am găsit cu greu informații pe internet, deoarece nu intelegi mai nimic in sensul teoria e teorie, practica te omoara. Apoi au urmat provocările legate de aprovizionare, estimări reale legate de planuri financiare, din fericire aveam amandoua un background în financiar și înțelegeam repede cifrele.
Sora mea, Vilarina a fost tot timpul langa mine, ne consultam non stop in orice decizie trebuia luata, ea încă lucra în banca nefiind momentul oportun sa isi dea demisia, iar zilnic dupa program venea la Bistro unde muncea impreuna cu mine pana seara tarziu. Nu a fost usor deloc, toata viata noastra era schimbata, ne dedicam fiecare secunda noului business.
Desigur, ca orice antreprenor, la început nu ai salariu, lucrezi mult peste program, weekend de weekend și încerci să apelezi la toate resursele proprii pana reusesti sa stabilizezi firma. Seara de seara mergeam spre casa si o buna perioada de timp lucram pana la 2:00 noaptea pentru a intelege mai bine aceasta industrie.
Familia noastră ne-a susținut moral avand o prezență activă, Spre exemplu, tatăl nostru iesit la pensie se ocupa de partea de livrări, în timp ce eu am învățat sa gatesc.
Dupa 1 an jumatate in care nu ne-am platit absolut deloc, aici trebuie sa ai un sistem emotional foarte bine pus la punct pentru a nu iti scadea stima de sine si a venit momentul ca Vilarina sa paraseasca definitiv cariera in banca ,bistro-ul a inceput sa creasca si asa am reusit sa ne cream propriile salarii.
Am construit un business de nișă și evident a fost greu să găsim oamenii care își doreau să mânănce preparate vegane și raw. De fapt ei si-au shimbat viata in bine trecand la un alt nivel de alimentatie. Abia astăzi putem spune, după aproape 9 ani de activitate, că ne-am construit o bază de clienți constanți și pe termen lung, datorita lor dar si noua, fiind o comunitate frumoasa, am ajuns aici. Toate laudele lor de zi cu zi , ne intareau sa mergem mai departe, toate sfaturile de alimentatie pentru glanda tiroida au ajuns la clientii nostrii , aici depistand ca foarte multi oameni au afectiuni ale glandei tiroide sau diabet iar prin alimetantia raw si vegana clientii si-au imbunatatit si schimbat viata in bine.
Cum am reusit sa depasim toate obstacolele aparute?
Probabil toți antreprenorii vorbesc despre faptul că trebuie să ai o personalitate puternică ca să nu te doboare primele luni în care nu știi cu ce o să-ți plătești angajații, așa că vom continua și noi să suținem acest clișeu. Sigur, le-am depășit cu o personalitate puternică și cu o dorință nebună de a face lucrurile până la capăt. Am învățat atât de multe în propriul business cât nu am învățat amândouă în toți anii de carieră la corporație. Suntem implicate în toate aspectele firmei, de la contabilitate, la aprovizionare, documentare, stabilire prețuri, relația cu clienții, creare de produse, evenimente corporate private, zile de naștere, ocazii speciale, catering pentru evenimente sau parte de comunicare și publicitate, marketing, livrare pana la servitul la mese deoarece cel mai important lucru intr-un business fiind relatia ta cu clientul.
Un antreprenor va depăși orice provocare atâta timp cât se va implica în rezolvarea ei și nu va amâna din responsabilitățile sale. E important să îți cunoști foarte bine businessul pentru că va exista un moment în care nu vei mai fi implicat pe toate planurile și atunci e bine să știi ce know how vei da mai departe angajaților tăi.
Unde ne gasiti si ce puteti consuma de la noi ?
În prezent bistro-ul nostru este digital – online asa a fost de la inceputuri , in 2018 ne-am mutat intr-un spatiu de 110 mp, pe Str Transilvaniei nr. 11 langa Parcul Cismigiu, așadar clienții pot comanda preparatele noastre online, cu livrare in toate zonele din Bucuresti dar ne pot vizita si la bistro-ul nostru de langa Cismigiu.
Ne dorim să le arătăm celor din jur că sănătatea nu este o serie de restricții, o dietă sau un program de detox, ci un echilibru gustos. E simplu: mănânci sănătos, te simți bine, energia pe care o primești te ajută să îți continui cu poftă planurile tale de zi cu zi.
Din păcate, atunci când vrei să faci alegeri sănătoase, nu prea ai de unde. Dacă nu ai timp să gătești, prânzul de la birou e, de cele mai multe ori, un compromis. Vrem să schimbăm asta!
Avem abonamente săptămânale sau lunare care includ pranz, aperitiv, cina, suc si desert și peste 300 de preparate sănătoase. Meniul nostru este in proportie de 95 % fara gluten de la aperitive, supe, platouri, feluri principale, mâncărici gătite și specialitatea noastră, deserturile raw vegane 100 % fara gluten, suntem pregătiți astăzi să facem față oricărei solicitări.
Lucrăm cu companii și furnizăm servicii de catering pentru evenimentele lor de business, evenimente importante din viata clientilor nostri: nunti, botezuri, zile de nastere.
În viitor ne propunem să continuăm ceea ce facem acum, însă cu o capacitate și o forță de muncă mai mare pentru a afla de noi toti clientii care au nevoie de noi, ne place sa facem bine, sa aducem bucuria in sufletul oamenilor si sanatate in viata lor.
Toate preparatele noastre sunt gatite in aceeasi zi, deoarece ne place prospetimea, asa cum zice sora mea Roxana: “un gust aparte cu miros de sanatate”.
Un sfat pe care l-am da celor care isi doresc sa deschida un business similar astazi si pe care l-am fi vrut sa il primim in prima zi.
Cunoaște-ți mai întâi clientul, apoi construiește businessul în jurul lui.
Noi am început invers, am dat naștere Bistro-ului abia apoi am început să vedem ce fel de clienți ne trec pragul.
Pana in anul 2021 am fost ca logo Bistro Raw & Vegan, dar am tinut in mod express sa ne dam adevarata noastra identitate si in prag de pandemie ne-am schimbat numele in Vyro Raw & Vegan Bistro, cu initialele noastre Vy de la Vilarina si Ro de la Roxana, marca inregistrata.
Ce satisfatii avem dupa aproape 9 ani de business?
Dupa aceasta lupta continua de a crea si mentine acest business care este efectiv bebelusul nostru, pot spune impreuna cu sora mea Vilarina, ca am creat legaturi frumoase de prietenie cu multi dintre clientii nostrii, unii dintre ei venind si la mine la nunta, am invatat ca cel mai important este sa iti gasesti menirea in viata si ceea ce te face fericit zi de zi.
Prin mancarea si prajiturile pe care zilnic le cream, ajutam oameni care au nevoie sa manance sanatos, le dam o speranta in regasirea sanatatii lor, cel mai bun exemplu fiind Vilarina care are rezultate spectaculoase…..ea fiind declarata cu boala de glanda tiroida in remisie datorita alimentatiei vegane si raw.
Satisfactiile sunt multe altele, in propriul tau business te redescoperi pe tine, zilnic trebuie sa fii ca o sugativa in preluarea informatiilor si zilnic trebuie sa performezi pentru ceea ce va urma pe mai departe.
Suntem impacate sufleteste deorece avem clienti care sunt extreme de bucurosi ca existam, primim mesaje uimitoare de la ei, care ne ung pe suflet, din cauza lor energia noastra creste si mai mult.
In incheiere vrem sa multumim fiecarui client care ne-a trecut pragul, care ne-a fost alaturi pas cu pas in continua noastra dezvoltare si care ne-a ajutat sa trecem cu brio si peste pandemia actuala. Oamenii au inteles in final ca “suntem ceea ce mancam si gandim”.
Va imbratisam virtual!
Roxana Boghean si Vilarina Petre