Bistro Raw Vegan

Blog

CAJU

CAJU 2_optCAJUCAJU

Caju-ul este o nucă sau alună indispensabilă în bucătăria oricărui vegan, mai ales în cea de la Bistro Raw Vegan. Este maleabil și de încredere, calități care îl fac un ingredient de neînlocuit în prepararea produselor raw vegane. Care este originea lui și ce proprietăți are? Vom afla împreună în acest articol.

Caju-ul este un copac din Brazilia care este membru al aceleiași familii ca și fisticul și fructul mango, și arată sub formă de boabă de fasole de culoare alb-gălbuie, cu gust dulceag. Fructele acestui copac sunt comestibile și se numesc nuci caju sau alune caju. Din nucile sau alunele caju poți obține lapte, brânză sau chiar unt. Cine nu ar gusta dintr-o porție de nuci sau alune caju, în condițiile în care 100g nu conțin decât 553kcal? Este destul de puțin față de alte nuci și alune.

Nucile sau alunele caju sunt aduse din Brazilia, India, Vietnam sau diverse țări africane. În comerț se găsesc întotdeauna decorticate deoarece interiorul cochiliei conține o rășină care trebuie îndepărtată cu care atenție înainte de a le consuma.

Caju-ul a fost menționat și descris pentru prima dată de către francezul André Thevet în 1558. Pomul caju-ului a fost adus de către portughezi în secolul XVI din Brazilia în Africa și India, iar mai târziu, au ajuns să fie cunoscut și consumat și în Europa.

Nucile sau alunele de caju au un conținut de grăsimi mai mic decât majoritatea fructelor oleaginoase (care conțin ulei), însă aceste grăsimi sunt sănătoase. Aproximativ 75% dintre grăsimile conținute de nucile sau alunele caju sunt acizi grași nesaturați, aceiași pe care îi regăsim și în uleiul de măsline despre care știm că aduce beneficii majore sănătății, inclusiv pe cea a inimii. Grăsimile întâlnite în caju au un efect pozitiv asupra corpului mult mai mare decât grăsimea de origine animală. Datorită fibrelor conținute, caju-ul poate duce la instalarea senzației de sațietate, ceea ce va reduce nevoia de a ciuguli între mese, iar grăsimile conținute în nuci fac mâncarea mai satisfăcătoare, mărind totodată absorbția unor vitamine solubile precum vitamina A și vitamin D.

Printre beneficiile consumului de caju se numără faptul că acesta contribuie la întărirea sistemului cardiovascular și la prevenirea bolilor cardiovasculare datorită bogăției de nutrienți, vitamine și minerale. Nucile sau alunele caju sunt o sursă bogată în fibre alimentare și acizi grași care au un rol important în scăderea nivelului colesterolului, având totodată și un efect de protecție împotriva infarctului miocardic.

Nucile sau alunele de caju sunt o sursă bună de vitamina B1, care mai este denumită și vitamina bunei dispoziții sau vitamina performanței intelectuale, o vitamină care are un rol esențial pentru sănătatea fizică și psihică a omului, având efecte benefice asupra sistemului nervos și a comportamentului psihic.

Caju-ul conține antioxidanți sub forma de fitosteroli și compuși fenolici, cu ajutorul cărora combate radicalii liberi, și împiedică deteriorarea și îmbătrânirea organismului.

În caju este o sursă foarte bună de cupru, element care face posibilă utilizarea aminoacidului numit tirozină, permițându-i să acționeze ca factor de pigmentare a părului și a pielii. Cuprul este de asemenea necesar pentru convertirea fierului din organism în hemoglobin, fiind totodată esențial pentru utilizarea vitaminei C.

De asemenea, dacă suferi de tulburări ale somnului, poți consuma nuci sau alune de caju cu o oră înainte de culcare, căci acestea conțin aminoacidul numit triptofan, care se transformă în corp în serotonină cu efect de inducer a somnului.

Acestea fiind spuse, produsele făcute din caju de la Bistro Raw Vegan sunt:

 • salata de vinete cu caju (raw vegan),
 • sos caju și lămâie (raw),
 • rulouri de castraveți cu cremă de caju și mărar (raw),
 • sarmale cu mămăligă și smântână din caju (vegan),
 • mămăligă cu tofu și smântână din caju (vegan),
 • salată de ciuperci cu cremă de caju (raw vegan),
 • salată Caesar (raw) + sos proteic cu caju și cânepă (raw),
 • salată B12 (raw) + sos caju și semințe de cânepă (raw),
 • salată în 5 culori (raw) + sos caju și semințe de cânepă (raw),
 • cremă din caju cu ghimbir (raw),
 • cremă din caju cu mărar (raw),
 • cremă din caju cu sfeclă și cânepă decorticată (raw),
 • cremă din caju cu turmeric antioxidant (raw).

raw-vegan

Comments (0)

Leave a Comment